Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că va discuta cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite despre situația prințesei Latifa, fiica emirului din Dubai, care ar fi sechestrată de propria sa familie.
Anunțul vine în contextul în care prințesa Latifa și-a acuzat tatăl că ar ține-o ostatică în Dubai încă de când aceasta a încercat să fugă din emirat, în 2018, informează BBC.
În cadrul unor mesaje video înregistrate în secret și care au ajuns la jurnaliștii de la BBC, prințesa a declarat că se teme pentru viața sa.
„Filmez acest videoclip dintr-o baie, pentru că este singura cameră cu o ușă pe care o pot încuia. Nu pot încuia ușa de la camera mea. Sunt într-o vilă. Sunt ostatică și vila aceasta a fost transformată într-o închisoare. Toate ferestrele au gratii și nu pot deschide nicio fereastră. Sunt cinci polițiști în afara casei și doi înăutru. Și nici măcar nu pot ieși afară să iau o gură de aer proaspăt”, susține prințesa într-unul dintre videoclipuri.
Videoclipurile înregistrate de prințesă au produs reacții la nivel internațional, fiind lansate apeluri în sensul deschiderii unei anchete de către ONU în acest caz.
Mai mulți oficiali de rang înalt din Marea Britanie au descris situația prințesei ca fiind „îngrijorătoare”.
„Suntem foarte îngrijorați în legătură cu ea”, a spus miercuri ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab, care a adăugat că țara sa va urmări îndeaproape situația.
Întrebat dacă se impune introducerea unor sancțiuni împotriva Emiratelor Arabe Unite în acest caz, ministrul britanic a evitat să dea un răspuns ferm.
„Nu îmi este foarte clar în acest moment dacă există suficiente dovezi pentru a impune sancțiuni”, a declarat Raab.
La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a declarat că Guvernul său este „îngrijorat”, dar că „vom aștepta să vedem ce face ONU”.
Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a anunțat că va discuta cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite în legătură cu situația prințesei Latifa.
„Cu siguranță vom aborda acest subiect cu Emiratele Arabe Unite. De asemenea, alte organisme cu atribuții în privința drepturilor omului din cadrul ONU ar putea fi și ele implicate, odată ce vor analiza noile materiale video”, a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Între timp, un purtător de cuvânt al Grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară a anunțat că instituția ar putea lansa și ea o anchetă după ce va termina de analizat videoclipurile înregistrate de prințesă.
Tatăl prințesei Latifa, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, este unul dintre cei mai bogați lideri politici ai lumii, acesta fiind emirul Dubaiului și vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite.
Emiratele au relații diplomatice foarte bune cu unele state occidentale, printre care Statele Unite și Marea Britanie, state care consideră țara din Golf ca fiind un aliat strategic.
BBC notează că deși a reușit să dezvolte Dubaiul enorm de-a lungul timpului, emirul este acuzat de mai mulți activiști de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de discriminare la adresa femeilor.
Cu ajutorul unor prieteni, prințesa Latifa a încercat, în februarie 2018, să fugă din Dubai și să înceapă o nouă viață.
„Nu sunt lăsată să șofez, nu sunt lăsată să călătoresc, nici măcar nu am voie să ies din Dubai”, spunea prințesa într-un mesaj video înregistrat cu puțin timp înainte să fugă.
Prințesa Latifa, în vârstă de 35 de ani, a fugit în 2018 cu o barcă și voia să solicite azil în Statele Unite. Aceasta susține că a fost interceptată de trupele trimise de tatăl său, care au sedat-o și au transprotat-o înapoi în Dubai.
La acea vreme, tatăl acesteia a anunțat că a decis să o aducă pe prințesă înapoi în Dubai pentru a-i proteja interesele. Autoritățile din Emiratele Arabe Unite au dat în repetate rânduri asigurări că prințesa Latifa este în siguranță în sânul familiei, cu toate că aceasta a spus în cadrul mai multor mesaje video că se teme pentru viața sa.